Olszówka, dnia 2020-12-21

Nr sprawy ZP.2.2020

 

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce                          

Olszówka 15 , 62-641 Olszówka

tel(63)2739035 fax.(63) 2739030

e-mail: gops@olszowka.org.pl

 

 

 

ZAPYTANIE  OFERTOWE

WYKONANIA  USŁUGI  DOŻYWIANIA DZIECI W SZKOŁACH

NA TERENIE GMINY OLSZÓWKA w roku 2021

Zamówienie o równowartości poniżej 30.000 EURO określonych w ustawie Prawo zamówień publicznych (Dz. U. 2019 r. poz. 1843 ze zm.)

 

Działając w imieniu Gminy Olszówka NIP 6662002107, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce, Olszówka 15, 62-641 Olszówka,  zwany dalej „Zamawiającym” zaprasza do złożenia oferty cenowej na świadczenie usługi cateringowej w roku 2021 na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Olszówka.

 

1. Dane kontaktowe:

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce

Olszówka 15 , 62-641 Olszówka

tel.(63)2739035

e-mail: gops@olszowka.org.pl

 

2. Określenie przedmiotu zamówienia:

Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Olszówka w roku 2021

 

3. Opis przedmiotu zamówienia:

 

1.       Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi cateringowej dożywiania dzieci i młodzieży w dni nauki szkolnej w ramach programu wieloletniego "Posiłek w szkole i w domu" na lata 2019-2023 w szkołach funkcjonujących na terenie Gminy Olszówka w roku 2021.

od 18.01.2021 r.  do 18.06.2021 r. 

od 06.09.2021 r.  do  17.12.2021 r.

Okres dożywiania dzieci i młodzieży w szkołach może ulec zmianie. Jest to uzależnione od wprowadzanych obostrzeń w związku ze stanem epidemii COVID-19.

2.        Usługa polega na przygotowywaniu i dostarczeniu jednego dziennie gorącego dwudaniowego posiłku, oraz deseru ( pełnego obiadu) na każde dziecko w dniach pobierania nauki w szkole.

Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków nie mniej niż:

Danie pierwsze:

a)              zupa – 250 ml,

b)             pieczywo – ( bułka, chleb)

Danie drugie

a)              mięso lub ryba – 100 g.

b)             ziemniaki lub makaron, ryż, kasza lub inne – 200g 

c)              surówka – 100 g

Deser

a)             napój (sok owocowy, warzywny lub kompot) – 200 ml,

b)            owoce ( gruszka, jabłko , pomarańcza) – owoc duży

c)             1 jogurt  - minimum 120ml). 

d)            Ciastko

 

1.      Zupa i drugie danie muszą zachować kaloryczność na poziomie minimum 750 kcal. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:

d)        jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może się powtarzać w okresie kolejnych następujących po sobie 5 dni tygodnia,

e)         potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej, jakości świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji konserwujących. zagęszczających, barwionych lub sztucznie aromatyzowanych,

f)         w posiłkach powinny przeważać składniki gotowane, pieczone lub duszone,

g)        do przygotowania posiłków powinny być stosowane tłuszcze roślinne, z ograniczonym stosowaniem tłuszczy zwierzęcych, stosowane powinny być duże ilości świeżych warzyw,

h)        ważna jest estetyka potraw i posiłków.

Dożywianie obejmie około 50 dzieci uczęszczających do szkół podstawowych na terenie gminy Olszówka.  Przedmiot zamówienia obejmuje realizację zadania polegającego na przygotowywaniu, dostarczaniu i wydaniu posiłków w naczyniach jednorazowych do następujących obiektów szkolnych:

a) Szkoła Podstawowa im. Stanisława Kostki w Łubiance

b) Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Głębokiem

c) Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Ponętowie Górnym Drugim

Przewidywana ilość posiłków w okresie:

                        od 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r.   - (104 dni x 50) 5.200

                        od 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r.   - ( 73 dni x 50) 3.650

                           razem około                                             8.850  posiłków

W/w ilość posiłków została określona szacunkowo. Ilość posiłków może ulec zmniejszeniu bądź zwiększeniu do wysokości, 10% przy którym Wykonawcy nie przysługuje prawo zmiany wynagrodzenia. Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia dziennych ilości posiłków zgłoszonych przez Dyrektorów Szkół do godziny 0915.

W związku z częściowym finansowaniem dożywiania z dotacji celowej i ewentualnym jej brakiem dopuszcza się możliwość ograniczenia dożywiania do formy pierwszego lub drugiego dania.

4. Realizacja przedmiotu umowy

1) Realizacja powyższego zadania polegała będzie na przygotowywaniu, dostarczeniu i wydaniu gorącego posiłku, dzieciom w szkołach, w godzinach około-południowych. Posiłki będą serwowane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi lub w innych równoważnych naczyniach zgodnych z obowiązującymi normami, aprobatami polskimi oraz UE. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania naczyń i sztućców lub innych równoważnych naczyń określonych powyżej na swój koszt. Odpady i naczynia zabiera wykonawca, co należy uwzględnić w kosztach.

2) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia ( 5 dni pobierania nauki w szkołach).

3) Gorący posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności, wg wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej ( zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U.2019, poz. 1843)

4) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność zamawianego posiłku. Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę, a ewentualne niedopełnienie postawionych wymagań w tym zakresie stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Zamawiającego z winy Wykonawcy.

5) Posiłki powinny być dostarczane do szkół i wydane w dniach nauki szkolnej w godzinach ustalonych z przedstawicielami szkoły wskazanymi przez dyrektora placówki. 

6) Posiłek Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.

7) Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku.

8) O czystość termosów zadba Wykonawca.

9) Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami Szkół i ·Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Olszówce.

 

5 . Okres wykonania usługi :

Okres usługi:

od dnia 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. i od dnia 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r.

 

6. Wiedza i doświadczenie :

Wykonawca winien przedstawić dokument potwierdzający prowadzenie działalności związanej z przedmiotem zamówienia (minimum 3 letni okres )oraz posiadać potencjał wiedzy i doświadczenia w realizacji zamówień o podobnym charakterze. Zamawiający zastrzega obowiązek osobistego wykonywania usługi przez Wykonawcę.

7 .Oferta  powinna zawierać :

1) dane identyfikacyjne Wykonawcy - nazwę, adres, nr Regon, nr NIP, nr telefonu, e - mail,

2) średnia cena netto i brutto posiłku dziennie,

3) oświadczenie o okresie świadczenia usług cateringowych

 

Cena oferty winna obejmować wszystkie koszty bezpośrednie i pośrednie, jakie wykonawca uważa za niezbędne do poniesienia dla terminowego i prawidłowego wykonania przedmiotu zamówienia, zysk wykonawcy oraz wszelkie wymagane przepisami podatki i opłaty.  Wykonawca powinien uwzględnić w cenie wszystkie posiadane informacje o przedmiocie zamówienia.

Oferta musi mieć formę pisemną i powinna być sporządzona w języku polskim.

 

8. Wymogi kwalifikacyjne konieczne do realizacji usługi:

W celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału do oferty należy dołączyć: 

1)        decyzję Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla Wykonawcy do prowadzenia działalności w zakresie usług cateringowych.

2)        dokumenty (np. referencje, umowy zlecenia itp.) potwierdzające realizację usług o podobnym charakterze do przedmiotu zamówienia w okresie minimum 3 lat przed upływem terminu złożenia oferty. W wypadku świadczenia w okresie ostatnich dwóch lat usługi cateringowej dla Zamawiającego przedłożenie referencji nie jest wymagane.

Wymagane dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę przed podpisaniem umowy.

 

9. Ocena ofert:

·      Zamawiający dokona oceny oferty na podstawie następujących kryteriów oceny:cena (100%),
Ocenie podlegać będzie średnia cena brutto jednego kompletnego posiłku.

10. Termin i sposób złożenia oferty:

Pisemną ofertę cenową ( zgodnie z załączonym wzorem) prosimy złożyć w jeden z podanych poniżej sposobów w terminie do 07.01.2021 r. do godz. 14:00

1)     oferta pisemna na adres Zamawiającego,

2)     w wersji elektronicznej na adres: gops@olszowka.org.pl

Dopuszcza się wersję email- oryginały dokumentów wymagane przed podpisaniem umowy.

3)     osobiście w siedzibie Zamawiającego Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce, Olszówka 15,

4)     oferta najkorzystniejsza złożona  elektronicznie na dzień podpisania umowy musi być dostarczona w oryginale ( jeżeli jest bez kwalifikowanego elektronicznego podpisu)

Wykonawca podaje w ofercie cenę netto i brutto za 1 kompletny posiłek. Cena musi zostać podana w złotych polskich z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

Wykonawca oświadcza, od kiedy świadczy usługi cateringowe na rynku i na potwierdzenie przedkłada dokumenty.

Ze względu na zagrożenie COVID-19 nie planuje się publicznego otwarcia ofert.

11. Udzielenie zamówienia

Za najkorzystniejszą będzie uznana oferta, spełniająca wymagania formalne i merytoryczne, w której Wykonawca zaoferuje najkorzystniejszą ofertę w ramach kryterium ceny.

Oferty niekompletne i częściowe będą odrzucone.

 

12. Termin podpisania umowy

1.      Po wyborze oferty sporządzona zostanie umowa na realizację zamówienia.

2.      Rozliczenia pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym będą następowały miesięcznie, w złotych polskich.

3.    Pozostałe warunki realizacji zamówienia, w tym orientacyjne godziny dostarczania posiłków do poszczególnych placówek, zostaną ustalone w umowie.

13. Niniejsze postępowanie i umowa stanowi informację publiczną w rozumieniu art. 1 ustawy z dnia 1 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2018 poz. 1330) i podlega udostępnieniu i ponownemu wykorzystania na zasadach i trybie określonym w  wyżej wymienionej ustawie.

 

14. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Wykonawca potwierdza zapoznanie się z klauzurą informacyjną, oświadcza, że wypełnia obowiązki informacyjne przewidziane w art. 13 lub art. 14 RODO wobec osób fizycznych, od których dane osobowe bezpośrednio lub pośrednio pozyskał w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego w niniejszym postępowaniu jak i uzyska w trakcie jego realizacji.

 

Osoby do kontaktu:

a)      Kierownik GOPS Elżbieta Sosnowska - tel. 632739035

 

Do niniejszego pisma załączono: Formularz ofertowy z załącznikiem.

 

Kierownik GOPS w Olszówce

/-/ Elżbieta Sosnowska