Zapytanie ofertowe:WYKONANIA USŁUGI DOŻYWIANIA DZIECI W SZKOŁACH NA TERENIE GMINY OLSZÓWKA w roku 2021
Olszówka, dnia 2020-12-21
Nr sprawy ZP.2.2020 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce Olszówka 15 , 62-641 Olszówka tel(63)2739035 fax.(63) 2739030 e-mail: gops@olszowka.org.pl ZAPYTANIE OFERTOWE WYKONANIA USŁUGI DOŻYWIANIA DZIECI W SZKOŁACH NA TERENIE GMINY OLSZÓWKA w roku 2021 Zamówienie o równowartości poniżej 30.000 EURO określonych w ustawie Prawo zamówień publicznych (Dz. U. 2019 r. poz. 1843 ze zm.) Działając w imieniu Gminy Olszówka NIP 6662002107, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce, Olszówka 15, 62-641 Olszówka, zwany dalej „Zamawiającym” zaprasza do złożenia oferty cenowej na świadczenie usługi cateringowej w roku 2021 na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Olszówka. 1. Dane kontaktowe: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce Olszówka 15 , 62-641 Olszówka tel.(63)2739035 e-mail: gops@olszowka.org.pl 2. Określenie przedmiotu zamówienia: „ Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Olszówka w roku 2021” 3. Opis przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi cateringowej dożywiania dzieci i młodzieży w dni nauki szkolnej w ramach programu wieloletniego "Posiłek w szkole i w domu" na lata 2019-2023 w szkołach funkcjonujących na terenie Gminy Olszówka w roku 2021. od 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. od 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r. Okres dożywiania dzieci i młodzieży w szkołach może ulec zmianie. Jest to uzależnione od wprowadzanych obostrzeń w związku ze stanem epidemii COVID-19. 2. Usługa polega na przygotowywaniu i dostarczeniu jednego dziennie gorącego dwudaniowego posiłku, oraz deseru ( pełnego obiadu) na każde dziecko w dniach pobierania nauki w szkole. Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków nie mniej niż: Danie pierwsze: a) zupa – 250 ml, b) pieczywo – ( bułka, chleb) Danie drugie a) mięso lub ryba – 100 g. b) ziemniaki lub makaron, ryż, kasza lub inne – 200g c) surówka – 100 g Deser a) napój (sok owocowy, warzywny lub kompot) – 200 ml, b) owoce ( gruszka, jabłko , pomarańcza) – owoc duży c) 1 jogurt - minimum 120ml). d) Ciastko 1. Zupa i drugie danie muszą zachować kaloryczność na poziomie minimum 750 kcal. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: d) jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może się powtarzać w okresie kolejnych następujących po sobie 5 dni tygodnia, e) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej, jakości świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji konserwujących. zagęszczających, barwionych lub sztucznie aromatyzowanych, f) w posiłkach powinny przeważać składniki gotowane, pieczone lub duszone, g) do przygotowania posiłków powinny być stosowane tłuszcze roślinne, z ograniczonym stosowaniem tłuszczy zwierzęcych, stosowane powinny być duże ilości świeżych warzyw, h) ważna jest estetyka potraw i posiłków. Dożywianie obejmie około 50 dzieci uczęszczających do szkół podstawowych na terenie gminy Olszówka. Przedmiot zamówienia obejmuje realizację zadania polegającego na przygotowywaniu, dostarczaniu i wydaniu posiłków w naczyniach jednorazowych do następujących obiektów szkolnych: a) Szkoła Podstawowa im. Stanisława Kostki w Łubiance b) Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Głębokiem c) Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Ponętowie Górnym Drugim Przewidywana ilość posiłków w okresie: od 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. - (104 dni x 50) 5.200 od 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r. - ( 73 dni x 50) 3.650 razem około 8.850 posiłków W/w ilość posiłków została określona szacunkowo. Ilość posiłków może ulec zmniejszeniu bądź zwiększeniu do wysokości, 10% przy którym Wykonawcy nie przysługuje prawo zmiany wynagrodzenia. Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia dziennych ilości posiłków zgłoszonych przez Dyrektorów Szkół do godziny 0915. W związku z częściowym finansowaniem dożywiania z dotacji celowej i ewentualnym jej brakiem dopuszcza się możliwość ograniczenia dożywiania do formy pierwszego lub drugiego dania. 4. Realizacja przedmiotu umowy 1) Realizacja powyższego zadania polegała będzie na przygotowywaniu, dostarczeniu i wydaniu gorącego posiłku, dzieciom w szkołach, w godzinach około-południowych. Posiłki będą serwowane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi lub w innych równoważnych naczyniach zgodnych z obowiązującymi normami, aprobatami polskimi oraz UE. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania naczyń i sztućców lub innych równoważnych naczyń określonych powyżej na swój koszt. Odpady i naczynia zabiera wykonawca, co należy uwzględnić w kosztach. 2) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia ( 5 dni pobierania nauki w szkołach). 3) Gorący posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności, wg wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej ( zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U.2019, poz. 1843) 4) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność zamawianego posiłku. Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę, a ewentualne niedopełnienie postawionych wymagań w tym zakresie stanowić będzie podstawę do odstąpienia od umowy przez Zamawiającego z winy Wykonawcy. 5) Posiłki powinny być dostarczane do szkół i wydane w dniach nauki szkolnej w godzinach ustalonych z przedstawicielami szkoły wskazanymi przez dyrektora placówki. 6) Posiłek Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 7) Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku. 8) O czystość termosów zadba Wykonawca. 9) Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami Szkół i ·Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Olszówce. 5 . Okres wykonania usługi : Okres usługi: od dnia 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. i od dnia 06.09.2021 r. do 17.12.2021 r. 6. Wiedza i doświadczenie : Wykonawca winien przedstawić dokument potwierdzający prowadzenie działalności związanej z przedmiotem zamówienia (minimum 3 letni okres )oraz posiadać potencjał wiedzy i doświadczenia w realizacji zamówień o podobnym charakterze. Zamawiający zastrzega obowiązek osobistego wykonywania usługi przez Wykonawcę. 7 .Oferta powinna zawierać : 1) dane identyfikacyjne Wykonawcy - nazwę, adres, nr Regon, nr NIP, nr telefonu, e - mail, 2) średnia cena netto i brutto posiłku dziennie, 3) oświadczenie o okresie świadczenia usług cateringowych Cena oferty winna obejmować wszystkie koszty bezpośrednie i pośrednie, jakie wykonawca uważa za niezbędne do poniesienia dla terminowego i prawidłowego wykonania przedmiotu zamówienia, zysk wykonawcy oraz wszelkie wymagane przepisami podatki i opłaty. Wykonawca powinien uwzględnić w cenie wszystkie posiadane informacje o przedmiocie zamówienia. Oferta musi mieć formę pisemną i powinna być sporządzona w języku polskim. 8. Wymogi kwalifikacyjne konieczne do realizacji usługi: W celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału do oferty należy dołączyć: 1) decyzję Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla Wykonawcy do prowadzenia działalności w zakresie usług cateringowych. 2) dokumenty (np. referencje, umowy zlecenia itp.) potwierdzające realizację usług o podobnym charakterze do przedmiotu zamówienia w okresie minimum 3 lat przed upływem terminu złożenia oferty. W wypadku świadczenia w okresie ostatnich dwóch lat usługi cateringowej dla Zamawiającego przedłożenie referencji nie jest wymagane. Wymagane dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę przed podpisaniem umowy. 9. Ocena ofert: · Zamawiający dokona oceny oferty na podstawie następujących kryteriów oceny:cena (100%), 10. Termin i sposób złożenia oferty: Pisemną ofertę cenową ( zgodnie z załączonym wzorem) prosimy złożyć w jeden z podanych poniżej sposobów w terminie do 07.01.2021 r. do godz. 14:00 1) oferta pisemna na adres Zamawiającego, 2) w wersji elektronicznej na adres: gops@olszowka.org.pl Dopuszcza się wersję email- oryginały dokumentów wymagane przed podpisaniem umowy. 3) osobiście w siedzibie Zamawiającego Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce, Olszówka 15, 4) oferta najkorzystniejsza złożona elektronicznie na dzień podpisania umowy musi być dostarczona w oryginale ( jeżeli jest bez kwalifikowanego elektronicznego podpisu) Wykonawca podaje w ofercie cenę netto i brutto za 1 kompletny posiłek. Cena musi zostać podana w złotych polskich z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Wykonawca oświadcza, od kiedy świadczy usługi cateringowe na rynku i na potwierdzenie przedkłada dokumenty. Ze względu na zagrożenie COVID-19 nie planuje się publicznego otwarcia ofert. 11. Udzielenie zamówienia Za najkorzystniejszą będzie uznana oferta, spełniająca wymagania formalne i merytoryczne, w której Wykonawca zaoferuje najkorzystniejszą ofertę w ramach kryterium ceny. Oferty niekompletne i częściowe będą odrzucone. 12. Termin podpisania umowy 1. Po wyborze oferty sporządzona zostanie umowa na realizację zamówienia. 2. Rozliczenia pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym będą następowały miesięcznie, w złotych polskich. 3. Pozostałe warunki realizacji zamówienia, w tym orientacyjne godziny dostarczania posiłków do poszczególnych placówek, zostaną ustalone w umowie. 13. Niniejsze postępowanie i umowa stanowi informację publiczną w rozumieniu art. 1 ustawy z dnia 1 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2018 poz. 1330) i podlega udostępnieniu i ponownemu wykorzystania na zasadach i trybie określonym w wyżej wymienionej ustawie. 14. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Wykonawca potwierdza zapoznanie się z klauzurą informacyjną, oświadcza, że wypełnia obowiązki informacyjne przewidziane w art. 13 lub art. 14 RODO wobec osób fizycznych, od których dane osobowe bezpośrednio lub pośrednio pozyskał w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego w niniejszym postępowaniu jak i uzyska w trakcie jego realizacji. Osoby do kontaktu: a) Kierownik GOPS Elżbieta Sosnowska - tel. 632739035 Do niniejszego pisma załączono: Formularz ofertowy z załącznikiem. Kierownik GOPS w Olszówce /-/ Elżbieta Sosnowska
Ocenie podlegać będzie średnia cena brutto jednego kompletnego posiłku.
Załączniki (1) | Metadane | Drukuj | Historia zmian |
Metadane
Źródło informacji: | Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszówce |
Data utworzenia: | (brak danych) |
Wprowadził do systemu: | Karina Matczak |
Data wprowadzenia: | 2020-12-22 15:38:32 |
Opublikował: | Karina Matczak |
Data publikacji: | 2020-12-22 15:41:59 |
Ostatnia zmiana: | 2020-12-22 15:42:07 |
Ilość wyświetleń: | 937 |