Zdjęcia z warsztatów kulinarnych w Krzewacie dn. 06-07.10.2017 r.
W dniach 06-07.10.2017 r. w świetlicy wiejskiej w Krzewacie odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni tradycyjnej i regionalnej realizowane w ramach funduszu sołeckiego. Warsztaty poprowadziła Pani Anna Stanisławska specjalistka ds. dziedzictwa kulturowego wsi wWODR w Poznaniu. Udział wzięły mieszkanki wsi Krzewata. Pierwszy dzień spotkania rozpoczęto od części teoretycznej na temat tradycji kulinarnych Wielkopolski. Potem wszystkie uczestniczki zabrały się za przygotowywanie potraw pod okiem specjalistki.
Drugi dzień warsztatów upłynął przy realizacji kolejnych potraw tradycyjnych m.in. zupy krem z korbola, gołąbków staropolskich, kotlecików z kury z pokrzywą oraz zapiekanki wiejskiej, pierogów z serem i jabłkami czy baby ziemniaczanej. Wszystkie uczestniczki otrzymały broszurkę z przepisami wszystkich potraw jakie przygotowywały.
Na zakończenie warsztatów przygotowano uroczystą kolację, na której wszyscy uczestnicy wraz zzaproszonymi mieszkańcami mogli skosztować wyśmienitych tradycyjnych potraw i stanąć do pamiątkowego zdjęcia.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.