W dniach 06-07.10.2017 r. w świetlicy wiejskiej w Krzewacie odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni tradycyjnej i regionalnej realizowane w ramach funduszu sołeckiego. Warsztaty poprowadziła Pani Anna Stanisławska specjalistka ds. dziedzictwa kulturowego wsi w  WODR w Poznaniu. Udział wzięły mieszkanki wsi Krzewata. Pierwszy dzień spotkania rozpoczęto od części teoretycznej na temat tradycji kulinarnych Wielkopolski. Potem wszystkie uczestniczki zabrały się za przygotowywanie potraw pod okiem  specjalistki.

       Drugi dzień warsztatów upłynął przy realizacji kolejnych potraw tradycyjnych m.in. zupy krem z korbola, gołąbków staropolskich, kotlecików z kury z pokrzywą oraz zapiekanki wiejskiej, pierogów z serem i jabłkami czy baby ziemniaczanej. Wszystkie uczestniczki otrzymały broszurkę z przepisami wszystkich potraw jakie przygotowywały.

       Na zakończenie warsztatów przygotowano uroczystą kolację, na której wszyscy uczestnicy wraz z  zaproszonymi mieszkańcami mogli skosztować wyśmienitych tradycyjnych potraw i stanąć do pamiątkowego zdjęcia.